Roger Daal

“Ik kon in een beschermde setting mijn bedrijf opzetten en uitbouwen’

“Toen ik 20 was, kwam ik bij een duik in de zee ongelukkig terecht en brak mijn nek. Sinds die tijd zit ik in een rolstoel. Ik ben niet bij de pakken gaan neerzitten. Ik volgde een opleiding tot werktuigbouwkundig tekenaar en kon daarna aan de slag bij een constructiebedrijf. Tot 2009 had ik een baan van 30 uur. Ik had mijn zaken goed voor elkaar: een interessante baan, een vrouw en twee kinderen. Toch waren er in de loop van de tijd een paar dingen die in de weg stonden. Mijn baan als werkvoorbereider was stressvol. De automatisering groeide niet mee. Ik ben zelf chaotisch en heb structuur nodig, maar die was er niet. Ik ging er aan kapot. Ik was zo moe dat ik niet verder kon. Ik was op, total loss. Door het UWV werd ik volledig afgekeurd en ik ontving een WGA uitkering. Ik had achter de geraniums kunnen gaan zitten, maar dit wilde ik niet. Het ging knagen. Ik had bij het UWV aangegeven dat ik iets wilde doen met coaching om mensen te begeleiden die in een vergelijkbare situatie zitten als ik. Om blokkades te overwinnen en te leren weer gelukkig te worden met een handicap.”

Er is zo veel dat je wél kunt
“Zo kwam ik in 2011 bij Stabij. Ik kreeg de kans om een bedrijf op poten te zetten in een traject van vijf jaar. Stabij hielp me met de wirwar van regeltjes waar ik in het begin aan moest voldoen vanwege de uitkering. Met het idee om coach te worden, ging ik een tweejarige opleiding NLP doen. De essentie van deze methode is, dat als je lekker in je vel zit, je ook beter presteert. Succesvol zijn is te leren. Daar ben ik heel erg wakker van geworden. Ik heb zelf ervaren hoe het is om te denken: ik kan dit niet en dus ga ik maar niet. Je kunt voor alles een goede reden verzinnen om het niet te doen. Dan ga je dat ook snel aangrijpen. Terwijl er zo veel dingen zijn die je wél kunt. Ik heb voor mezelf veel aan de opleiding gehad. Met Stabij sparde ik regelmatig over de keuzes die ik kon maken als ondernemer. Ik kwam er achter dat ik me qua werk toch meer thuis voel in de techniek. Ik begon met het bouwen van maatwerk rolstoelen voor actieve rolstoelgebruikers en sporters. Daarbij werd ik importeur van sportieve rolstoelen van Oracing en dealer in Nederland voor Swiss Trac Power unit, een apparaat dat het voor rolstoelgebruikers makkelijker maakt lange afstanden af te leggen en stoepen op en af te rijden.”

Ik verwacht volgend jaar een verdubbeling
“Stabij heeft me wegwijs gemaakt in wat het betekent om een eigen bedrijf te hebben. Akbal hielp me met het opzetten van de administratie en met de belasting. Binnenkort is de vijf jaar voorbij.

Het was een mooi vangnet, zonder grote risico’s kon ik in een beschermde setting mijn eigen bedrijf opzetten en uitbouwen. Het gaat goed met de zaak. Inmiddels heb ik een monteur en een ergotherapeute in dienst. En vanaf volgende maand ook een werkvoorbereider. We verkochten dit jaar 100 rolstoelen en ik verwacht volgend jaar een verdubbeling.

Nog steeds heb ik veel contact met Stabij. Akbal doet mijn boekhouding en personeelsadministratie. En samen kijken we naar financieringsvormen om de volgende stap te kunnen maken. Eigenlijk ben ik non-stop bezig met mijn werk. Ik werk nu 70 tot 80 uur in de week en ik houd het makkelijk vol. Dat komt omdat ik mijn eigen tijd kan indelen en ik kan het werk op mijn eigen manier doen. Dat is zo’n goed gevoel!”